Alt Islatma Hastalık mıdır?
Çocuklarda sıklıkla görülen ve çoğu zaman tatsızlıkla karşılanan alt ıslatma, ebeveyn tarafından doğru yönlendirilemezse uzun yıllar boyunca devam edecek bir psikolojik rahatsızlığa dönüşebilir.
Çocuklar dört ilâ beş yaşına gelesiye kadar kendi idrar keselerine hâkim olamayabilirler. Bunda merkezi sinir sisteminin aksak çalışmasının etkili olabileceği gibi genetik nedenler de söz konusu olabilir. Dört ilâ beş yaşından sonra ise çocuklarda bu tür fiziksel sorunlar ortadan kalkar ve kendi tuvaletlerini görebilecekleri bir süreci tamamlamış olurlar. Bu, bazen kimi çocuklarda daha erken bir yaşta tamamlanır. Burada önemli olan çocuğa iki yaşından itibaren tuvalet eğitimi vermektir. Tuvalet eğitiminin uygun verilmesi halinde çocuk idrarını tutacaktır. Lakin bazı çocuklarda alt ıslatma görülür ve bunun fiziksel nedenlerden çok psikolojik nedenlerde aramak doğru olur.
Çocuk tuvalet eğitimi almasına rağmen alt ıslatmaya devam ediyorsa psikolojik olarak bir şeylerden etkilenmiş demektir. Genelde duyguların alt üst oluşu, aşırı heyecan, aşırı korku, aşırı duygu yoğunluğu gibi etmenler bu süreci tetikler. Alt ıslatma temelde fiziksel değil duygularına hâkim olamayan çocuğun psikolojik sebeplerinde yatmaktadır. Annesine karşı aşırı bağ gösteren ve anneyi kaybetmeye dayalı endişe duymak, tuvalet eğitiminin çocuğa doğru verilememiş olması; tuvalete karşı isteksizlik duyması, aşırı koruyucu ebeveynin çocuğa öz güven verememiş olması, ev hayatının özellikle anne babanın aralarındaki gerginlik, stres ortamı gibi etmenler çocuğun alt ıslatmasını tetikleyeceklerdir.
Alt ıslatma sorununda yapılması gereken fiziksel şartlar yerine psikolojik sebepleri bulmak ve ortadan kaldırmaktır. Çocuğa tuvaleti kullanması için teşvik edici küçük hediyeler verilebilir, ödül alınabilir. Yanı sıra tuvaleti niçin kullanması gerektiği de anlayacağı şekilde anlatılmalıdır. Lakin çocuğun alt ıslatmasına karşı kızgın veya alaycı bir tavır takınılmamalıdır. Böylesi bir durumda çocuk fazlasıyla yaralanacak ve alt ıslatmaya devam edecektir. Ancak etkili bir diyalog ve tuvaleti kullanmasına yönelik özendirici eylemler ile çocuk alt ıslatmaktan kurtulabilir. Ayrıca çocuğun uyku vaktine yakın sıvı tüketiminden uzak tutulması gibi önleyicilere de başvurulabilir. Çocuğun doktoru ile konuşmak da bu süreçte fazlasıyla yararlı olacaktır. Önemli olan alt ıslatmanın hastalıktan öte psikolojik olduğunu bilmektir.