Bebek Gelişiminde Beslenme

bebek-ic59faret-dili

Beslenme bebeğin gelişiminde ilk rolü oynar. Beslenme yetersizliği sebebiyle pek çok bebek hastalanmakta hatta daha kötüsü olarak hayatını kaybetmektedir. Bebeğin doğumunun ardından düzenli ve doğru beslenme alışkanlığı kazanması yani bebek gelişiminde beslenme oldukça önemlidir. Doğumdan sonra bebeğin ihtiyacını sadece anne sütü karşılar. Ama anne sütünün yetersiz gelmesi ya da annenin sütünün az olması gibi durumlarda besin takviyesi olarak yardımcı gıdalara başvurulmalıdır. Fakat en azından ilk altı ay anne sütü ile beslenmesi, annenin sütünün olmaması durumlarda sütanne ile beslenmesinin sağlanması oldukça önemlidir.

Altı aya kadar olan dönemde bebeğin besin ihtiyaçları oldukça az olduğundan ve zamanının çoğunu uyuyarak geçireceğinden bu döneme kadar takviye gıdalardan mümkün oldukça kaçınılmalıdır. Altı ay sonrasında ise bebeğin gelişimine paralel olarak besin değerinde artış talep edecektir. Henüz bağışıklık sistemi tam olarak gelişmediğinden her türlü gıdayı tüketecek durumda değildir, üstelik dişlerinin de olmaması püre ve sıvı ağırlıkta gıdalara yönelmeniz anlamına gelir. Bebek gelişiminde beslenme kurallarına dikkat ettiğiniz sürece bebeğiniz sağlıklı bir gelişme dönemi geçirecektir. Dokuzuncu aydan sonra ek besinlere geçiş yaparken özen göstereceğiniz husus, bebeği yemeklerden soğutmayacak bir tutum takınmanızdır. Unutulmamalı ki fazla gıdalar bebeğe yarar getirmekten çok zarar vereceklerdir. Bu dönemde ufak şekilde et, yumurta ve balık gibi ürünlerle tanışıklığı sağlanabilir. Yumuşak meyve ve sebzeleri yiyebilir ve ihtiyacı olan başta demir, vitaminler ve protein ihtiyacını bu şekilde karşılayabilir.

Takip eden aylarda bebekte yemeklere karşı ilk başta iştahsızlık olarak görülebilecek bir ilgisizlik başlayabilir. Çünkü doğduğu dünyayı tanımaya başlamış ve etrafında dikkatini çekecek uyarıcıların bulunmasıyla ilgisini onlara yöneltmiş, yemek yemenin iyi bir şey olmadığını düşünmeye başlamıştır. Burada ebeveyn olarak baskı yapmak yerine bebeğin/çocuğun öğünlerine dikkat edilmeli ve gerekirse az miktarda ara öğünler ile takviye yapılmalıdır. Yaşından itibaren bağışıklık sistemi oturmaya başlar ve yiyeceği yemek sayısı çeşitlenir. Doğru yemeklere yönlendirmek ise onun biyolojik değil, psikolojik ihtiyaçları etrafında şekillenir ve dondurma varken hiçbir çocuk sebze çorbası yemek istemez. Artık sizi anlamaya başlayan birisi olarak kurallar belirtmeli ve onun anlayacağı düzeyde neden yemek yemesi gerektiğini kendisine anlatabilmelisiniz.

Bebek gelişiminde beslenme ilk başlarda zor gözükse de anne sütü, takviye mamalar ve bir yaşına göre şekillenen tadını hoş bulacağı yemeklerle ve yemek saatlerini hoş geçireceği etkinliklerle (örneğin yemek yedirirken onunla oynamak gibi) ebeveynler için meşakkatli olmaktan çıkıp daha kolay yapabildikleri bir etkinliğe dönüşebilir.