Çocuk Okula Başlarken Dikkat Edilecekler

cocuk-okul

Çocuğun okula başlaması hayatında bir dönüm noktasıdır. Çünkü artık ev eksenli yaşamaktan çıkacak ve dış dünya ile doğrudan temas kuracaktır. Çocuğun bu bilmediği dünyaya karşı pek çok çekincesi vardır ve ebeveynin bu çekinceleri gidermesi gerekir.

Okul, çocuğa sadece bilgi öğretmekle kalmaz, bilginin yanında hayat tecrübesi de kazandırır. Okula kadar sadece ev ve evin getirdiği kısıtlı bir çevreyi görmüş olacak çocuk artık yaşama adım atmış ve başka bir evreye girmiş demektir. Çocuğun okul hayatına okula başladığı ilk yılların doğrudan bir etkisi de göz önünde tutulursa okul yıllarının önemini daha iyi anlaşılacaktır.

Çocuğun okula başlaması ile birlikte anne babanın çocuğuna başlayacağı şeyin ne olduğunu öğretmenleri gerekir ki çocuk senelerce gideceği bir kuruma karşı anlam koyabilsin. Aksi halde okulda ve okul çevresinde bazı sorunlar yaşayacaktır.

İlkin çocuğun uyku alışkanlığı okuluna göre düzenlenmelidir. Okul öncesi günde, yarın erken kalkacağı ve başka bir yere gideceğini ama korkmaması gerektiğini, kendisi gibi pek çok çocuğun bulunacağını, korkusunun hemen geçeceği ve okula çabucak uyum sağlayabileceği anlatılmalıdır. Çocuk yine de telaşlı olacağı için onun telaşına göz yummalı ve okula hazırlığına dikkat etmelidir. Yanında götüreceği eşyalar erkenden hazırlanmalı ve hazırlık çocukla beraber yapılmalıdır. Yanına fazladan eşya almasına izin verilmemeli, çantasının olabildiğince hafif olmasına dikkat edilmelidir. Çocuğun yanından ayırmak istemediği eşyası, oyuncağı vb. varsa alıkoyulmamalı, yanında götürmesine izin verilmelidir ki çok geçmeden kendisi bu eşyasını taşımayı bırakacaktır. Uyumadan evvel yarınki okuldaki ilk günüyle ilgili rahatlatıcı şeyler söylenmeli, kendi okul yıllarına dair ebeveyn hoş anılar anlatmalıdır. Sabahleyin çocuğun kahvaltı yapmasına özen gösterilmeli fakat heyecandan dolayı çok yemek istemeyeceği için zorlanmamalıdır. Bunun yerine yanına yemek koyulabilir ve okulda acıktığında kendisi yemiş olur. Çocuğun okul kıyafetleri özenle giydirilmeli ve okula mümkünse ilk gün için birlikte gidilmelidir. Sınıfa girişi belirli bir mesafeden gözlendikten sonra bulunan yerden ayrılmalıdır.

Çocuğun okula başlaması ile bu süreç takip edilmeli, olumsuzluklara karşı teskin edici bir dil kullanılmalıdır. Çok geçmeden okula alışacak ve okula dair kendi görüşleri oluşacaktır.