Çocuğun Psikolojisini Olumsuz Etkileri Nasıl Oluşur

686

Çocuğun psikolojik yapısının nasıl olduğu ilerleyen zamanlarda nasıl bir birey olacağına yönelik size ipuçları verecektir. O yüzden çocuğunuzun hâl ve hareketlerinin nasıl olduğuna çok dikkat etmeli, bir taşkınlık yapması durumunda onu nasıl terbiye edeceğinizi çok iyi bilmelisiniz. Bunu doğru bir şekilde yapmadığınız takdirde çocuğun yanlış biçimde büyümesi ve buna bağlı olarak da ilerleyen zamanlarda eğitimsiz bir şekilde olması kaçınılmazdır.

Çocuğunuzun psikolojik yapısını derinden etkileyecek en büyük sıkıntılardan biri aitlik duygusudur. Eğer çocuk kendini o ailenin bir bireyi olarak göremiyorsa durum kritik demektir. Aile bireylerinin sıcaklığını hissetmeyen çocuk, bir anda olgunlaşır ve bu olgunlaşmanın etkisi ile birlikte ailesine olan bağlılığını yitirmeye başlar. Kendini bulunduğu yaştan çok daha büyükmüş gibi hisseden bu çocuklarda ciddi kişilik bozuklukları görülebilmektedir. Bir şeyi başaramadığı zaman içine yediremeyen ve etrafındaki hiçbir şeye karşı duyarlı olmayan bu çocuklar, her geçen gün daha da taşkın davranışlar sergileyebilirler. Bu taşkın davranışları ne kadar törpüleyebilirseniz o kadar iyi olacaktır.

Çocukların psikolojik yapısının şekillenmesi aslında oldukça kolaydır. Bir yetişkin kadar derin düşünemeyen, bir yetişkin kadar hayatın nasıl bir şey olduğuna dair bir fikir sahibi olmayan, kişiliklerinin nasıl gelişmesi gerektiği hakkında hiçbir tecrübe ve deneyimi olmayan çocuklar, eğitilmeye çok uygun bir yapıya sahiptirler. Küçük dünyalarında başarı olarak gördükleri şeylerin neler olduğunu iyi bir şekilde tespit edip, analizini yapıp, çocuklara da anlatıldığı zaman çocuk doğru yere yönelerek nasıl başarılı olabileceğini görmeye başlar. Bu yönlendirme çocuğa hedef gösterme olarak bilinçaltında belireceği için, çocukları doğru şekilde yönlendirmek çok önemlidir.

Çocukların psikolojik yapısının düzgün olmasını istiyorsanız onlara doğru bir şey yaptıklarında küçük ödüller verin. Farkında olmadan yanlış bir şey yaptıklarında ise sadece uyarıda bulunun. Eğer yanlışı yapmakta devam ederlerse o zaman biraz daha uyarılarınızı sertleştirmeye başlayın. Doğru ile yanlışın ne olduğuna dair hiçbir fikri olmayan çocukları doğru şekilde yönlendirerek hem başarılı olmalarını hem de başarılı oldukları için psikolojik yapılarının düzgün olmasını sağlayabilirsiniz.