Çocuk Bakıcısı, Çocuk Gelişimini Doğrudan Etkiler

Huffingtonpost.com_

Hayat şartlarının her geçen gün biraz daha zorlaşması, Ailede eşlerin çalışmasını zorunlu kılmaya başlayınca, ailenin küçük bireyleri çocukların, mesai saatleri içerisinde evde bakımları, giyimleri hatta eğitimleri için profesyonel destek almak zaruri hale gelir. Bu zorunluluk içerisinde, çocuklarına en uygun bakıcıyı aramak için çeşitli yollar deneyen ebeveynler, çoğunlukla kulaktan dolma bilgilerle, ya da çocuklarını komşulara, aile büyüklerine bırakarak sorunu çözdüklerini sanırlar. Ancak durum genellikle hiç de öyle olmaz. Çocuk bakıcıları, öncelikle çocukların bulundukları ortamların temizliğine, havalandırılmış olmasına dikkat etmelidirler. Bunun yanında, kişisel gelişimlerine destek olacak aktiviteleri belli bir program içerisinde yaptırabilmeliler. Çocukların oldukça hareketli oldukları bilinir. Bu hareketliliğin bakıcılar tarafından asla şiddet uygulamadan ve çocuğu sindirmeden kontrol altına alınması gerekir.

Çocukluk oldukça hassas bir evredir. Bu evrede kişisel gelişim ve becerilerin kazanıldığı da göz önüne alınarak, bakıcı tarafından temel eğitim verilebilmelidir. Çocukluk hassas bir devre olduğu için, çocuk annesinin yerine başka bir kişi tarafından bakımının yapılmasını zaten kolay kabul edemezken bir de sıklıkla bakıcı değiştirmek pek çok sorunu beraberinde getirebilir. Bu nedenle çocuk bakıcısı seçiminde hassasiyetle seçim yapılmalı ve sık bakıcı değiştirmekten kaçınılmalıdır.

Çocuk Bakımında En Önemli Evre 0-3 Yaş

Genellikle bakıcı arayanların, yaptıkları araştırmalarda öncelikli tercihleri “çocuğumu sevsin, iyi ve sevecen olsun” şeklinde olmaktadır. Peki, ama bu yeterli midir? Elbette hayır. Çocuk sevmek, sevecen olmak çocukların sağlıklı beslenmesi için yeterli olmayacaktır. Çünkü bebeklikte ve çocuklukta doğru beslenme ve duygusal gelişim son derece önemli konulardır. Uzmanlar çocuk gelişiminde en önemli evrenin 0-3 yaş arası dönem olduğunu belirtiyorlar. Gerçekten de bu dönem, duygusal, fiziksel ve bireysel gelişimin en yoğun yaşandığı ve kaybedildiğinde geri konulmanın en zor olduğu dönemlerdir.

İyi bir çocuk bakıcısı, çocukların kişisel gelişimi için şunları yapabilmelidir;

  • Yetişkin ve çocuk arasında gelişen iletişim yollarının sağlıklı olması için gereken eğitimi verebilmeli,
  • Çocuğun yaşıtlarıyla oyunlar kurabilmesini sağlayacak şekilde, yakın bölgedeki parklara belli saatler aralığında çıkartıp oyunlar oynatabilmeli,
  • Çocuğun istekleri karşısında, uygun olmayan ya da aşırıya kaçan istekler için kendisini kırmadan ve agresifleşmeden sınır koyabilmeli ve bunu eğitimin bir parçası olarak yapabilmeli.
  • Temizlik ve giyim konusunda gerekli eğitimi verebilmeli,
  • ani gelişen rahatsızlıklar veya küçük kazalar karşısında paniğe kapılmadan müdahaleyi yapabilmelidir.