Çocuk Bakıcısı Seçimi ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Günümüzde kadınların toplumsal hayatta çeşitli görevleri üstlenmelerinden kaynaklı çocuklara bakma işlemi annelerin sorumluluğundan çıkmış ve çocuk bakıcılığı mesleğini ortaya çıkarmıştır. Çocuk bakıcılığı yapan insana çocuk bakıcısı denir. Bir çocuk bakıcısı çeşitli eğitimlerden geçerek ve bakacağı çocuğun ailesinin güvenini kazanarak işe başlar. Bir çocuk bakıcısında aranan özelliklerden bazıları şunlardır; çocuğun psiko-sosyal gelişiminin tamamlanabilmesi için anlayışlı tavırlarıyla ona gereken ilgi ve özeni gösterebilmeli, zihinsel gelişimini tamamlayabilmesi için oyunlarla, etütlerle zamanını verimli kullanmayı öğretebilmeli, çocuk okul çağına geldiğinde okulda üstlendiği öğrencilik görevini yerine getirebilmesi için ona psikolojik ve öğretimsel destekte bulunabilmelidir. Ayrıca oluşabilecek herhangi bir kaza anında gerekli ilk yardımı yapabilmelidir. Bir çocuğun gelişimini tamamlayabilmesi için çocuk bakıcısı ile aile iş birliği yapmalıdır.
Bir çocuk bakıcısı her şeyden önce kendini sevmeli, özgüveni ve özsaygısı yerinde olmalıdır. Kendini geliştirmekten çekinmemeli, yeniliklere açık olmalıdır. Sosyal yaşantısındaki sorunları çocuğa yansıtmaktan kaçınmalı, dikkatini çocuğa vermelidir. Küçük dikkatsizliklerin büyük zararlar getireceğini, çocukların kişilik gelişimlerinin küçük yaşlarda başladığını unutmamalıdır. Bir çocuk bakıcısı çocuğu kendi ahlaki değerlerine, inançlarına özendirmeye çalışmamalıdır, çocuğu sahiplenme psikolojine girmemelidir.
Çocuğuna bakıcı tutan bir aile tüm görevi bakıcıya yüklememeli, üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmelidir. Çocuğun psikolojik ve fiziksel gelişimlerinin düzenli bir şekilde ilerleyebilmesi için çocuğun bakıcısıyla iş birliği içinde olmak gerektiği unutulmamalıdır. Çocuğun bakıcısıyla olan ilişkisi izlenmeli gerekli olan yerde pedagogdan yardım alınmalıdır. Çocuk bakıcısını sadece iş verilen biri olarak görmek yerine onun aileden biri olduğunu düşünmek, yakın ilişkiler kurmak çocuk ile bakıcı arasında yakınlaşmaya neden olacaktır ve çocuğun aile ortamında yetişmesine katkısı büyük olacaktır
Çocuk bakıcısı seçilirken sadece referanslara ve bakıcının özgeçmişine bakmak doğru değildir. Çocukla bakıcı arasındaki enerji uyumu göz ardı edilmemelidir. Çocuğun sevgi ve saygı göreceğinden emin olunmalıdır. Çocuğa güven duygusu vermesinin önemi üzerinde durulmalıdır. Kişisel temizliğine ve çocuğun temizliğine önem vereceğinden emin olunmalıdır. Yemek öğünlerinin atlanmaması konusunda hassas olması gereklidir. Ayrıca ailenin konuştuğu şiveden farklı bir şive konuşan bakıcının çocukta kafa karışıklığına neden olacağı unutulmamalıdır.